Gojenje pasemskih in eksotičnih vrst ptic – Ptice Slovenija

Smaragdna pikčasta gozdna grlica
oz. zelenoflekasta grlica

Smaragdna pikčasta grlica
oz. zelenoflekasta grlica
Smaragdna pikčasta grlica
oz. zelenoflekasta grlica

Smaragdna pikčasta gozdna grlica oz. zelenoflekasta grlica (Turtur chalcospilos)

Smaragdna pikčasta gozdna grlica, znanstveno znana kotTurtur chalcospilos, je vrsta ptice iz družine golobov.

Po domače imenovana “zelenoflekasta grlica” je uradno ime pridobila po svojem prepoznavnem smaragdnem vzorcu na krilih ter pikčastih vzorcih na telesu. Domorodna je v tropskih in subtropskih gozdovih Zahodne in Srednje Afrike na območjih vegetacije.

Smaragdna gozdna grlica je srednje velika ptica, z dolžino približno 20 cm. Njeni najbolj opazni značilnosti sta smaragdno zeleni madeži na krilih ter pikčasti vzorci na prsih in trebuhu. Spolno zrele ptice se med seboj ne razlikujejo po barvah, vendar je samica običajno nekoliko manjša od samega samca.

Smaragdna pikčasta gozdna grlica živi v gostih gozdovih, kjer se hrani s semeni, plodovi, in občasno tudi z majhnimi žuželkami. Je precej sramežljiva in pogosto težko opazna zaradi svoje previdnosti ter sposobnosti, da se hitro skrije med gosto vegetacijo. Njeno petje je običajno nežno in monotono, kar pomaga pri ohranjanju stika z drugimi pticami v gozdu.

Kot večina golobov se tudi smaragdno-pikčaste gozdne grlice parijo v sezoni razmnoževanja. Njihova gnezda so običajno preprosta in jih postavijo na drevesne veje ali v gostem grmovju. Samica običajno izleže dva do tri jajca, ki jih nato oba starša izmenično valita in skrbita za mladiče, dokler niso dovolj močni, da samostojno zapustijo gnezdo.

Oddaj povpraševanje


Preveri še osrednje ponudbe

ZAPRI