Gojenje pasemskih in eksotičnih vrst ptic – Ptice Slovenija

Indijska - vinska grlica
oz. rdečevrata grlica

Indijska - vinska grlica
oz. rdečevrata grlica
Indijska - vinska grlica
oz. rdečevrata grlica

Indijska (vinska) - rdečevrata grlica (Streptopelia tranquebarica)

Vinske (indijske) grlice so domorodne v Aziji. Občudovane so zaradi svoje lepote in značilnih lastnosti. Pridružite se nam, ko raziskujemo svet rdečevratih grlic, od njihove velikosti do njihove prehrane.

Rdečevrate grlice so ptice srednje velikosti, ki zrastejo približno 28–31 centimetrov v dolžino. Njihova teža se običajno giblje med 85 in 140 gramov. Značilnost te vrste so rdeče obarvana območja okoli vratu, ki jim dajejo prepoznaven videz. Njihova peresa so običajno v sivkasto-rjavih tonih, s subtilnim vzorcem, ki poudarja njihovo eleganco.

Rdečevrate grlice so domorodne v različnih habitatih, vključno z gozdovi, savanami, poljedelskimi površinami in mestnimi okolji. Razširjene so po azijskih državah, kot so Indija, Šrilanka, Nepal, Bangladeš in druge države jugovzhodne Azije. Zlahka se prilagajajo na različna okolja in pogosto naseljujejo območja blizu človeških naselij.

Rdečevrate grlice so zelo prilagodljive glede prehrane. Njihova prehrana vključuje semena, žitarice, plodove, jagode in občasno tudi majhne žuželke. V mestnih okoljih pogosto izkoriščajo prehrambne vire, ki jih ponujajo človeška naselja, vključno z ostanki hrane in zrnja. S svojim nezahtevnim prehranjevalnim vzorcem postanejo pogosti obiskovalci parkov, vrtov in drugih urbanih območij.

Rdečevrate grlice so ne samo čudovit dodatek krajini, ampak tudi pomembne za ekosistem, saj pomagajo pri razširjanju semen in nadzoru škodljivcev. Njihova prefinjena lepota in prilagodljivost prehranjevalnih navad jih postavljata v središče pozornosti ljubiteljev ptic po vsem svetu. Ko naslednjič opazujete te elegantne ptice, se ustavite in občudujte njihovo naravno lepoto ter pomen, ki ga imajo v ekosistemu. Na hrvaškem so znane pod imenom vinske grlice, lahko pa jim rečemo tudi indijske grlice. 

Oddaj povpraševanje


Preveri še osrednje ponudbe

ZAPRI