Gojenje pasemskih in eksotičnih vrst ptic – Ptice Slovenija

Pegasta grlica
oz. perlasta grlica

Pegasta grlica
oz. perlasta grlica
Pegasta grlica
oz. perlasta grlica

Perlasta oz. pegasta grlica (Streptopelia chinensis)

Perlasta grlica, znanstveno znana kot Streptopelia chinensis, je ena izmed najpogostejših ptic sotesk in vrtov po vsem svetu. Njena elegantna pojavnost in prijetno klicanje jo naredita priljubljeno med ljubitelji ptic.

Perlasta grlica je majhna ptica, ki jo odlikujejo nežni odtenki sive in bele barve po telesu. Njeno ime je posledica majhnih črnih pik na krilih, ki spominjajo na biserje. Njen rep je dolg in zaobljen, kar ji daje graciozen videz. Odrasla ptica doseže dolžino približno 28 cm. Ta vrsta grlice je razširjena predvsem v Aziji, vendar jo lahko najdemo tudi v Avstraliji, na Novi Zelandiji in drugih delih sveta. Raje naseljuje raznolika okolja, kot so gozdovi, polja, naselja in mestna območja.

Perlaste grlice so semenski jedci, vendar se njihova prehrana nanaša tudi na različne plodove, drobce in celo manjše insekte. Pogosto jih opazimo, kako se hranijo na tleh ali na ptičjih krmilnicah. Te grlice so znane po svojem prijetnem in mirnem vedenju. Njihovo klicanje je običajno nežno in melodiozno, kar lahko ustvari prijetno ozadje v naravi. So tudi družabne ptice in se pogosto zbirajo v manjših skupinah, še posebej med hranjenjem.

Gnezdi se lahko skoraj vse leto, odvisno od podnebnih razmer. Njen gnezditveni ritual vključuje gradnjo preprostega gnezda iz vej in trave, ponavadi na drevesnih vejah ali v grmovju. Samica običajno položi dva jajca, ki jih nato izmenjujeta s partnerjem pri valjenju.

Perlaste grlice so precej prilagodljive in niso trenutno izpostavljene pomembnim ogroženostim. Kljub temu je ohranjanje njihovega naravnega habitata ključnega pomena za dolgoročno preživetje te čudovite ptice.

Perlasta grlica je resnično očarljiva ptica, ki obogati okolje s svojo prisotnostjo. Njena mirna narava in lep izgled jo naredita za čudovitega prebivalca naših sotesk in vrtov, ki ga je treba ceniti in zaščititi.

Oddaj povpraševanje


Preveri še osrednje ponudbe

ZAPRI